Klippningen

Ziba före klippning

Ziba chinchillafärgad - före klippningAngorakaniner klipps första gången när de är 8 veckor gamla, sedan klipps de 4 gånger om året. Pälsen växer med ca 1 mm / dygn och skall på 3 månader ha blivit minst 7 cm lång.
Många tror att angorakaninen liksom "angorakatter " behöver borstas varje dag, men vi borstar dem bara inför utställningar och innan man klipper dem. Man bör naturligtvis kolla dem så att de inte får besvärande tovor bl.a. i nacken och i "armhålorna".
Angorakaninen är en lugn och trevlig kanin, den ligger oftast lugnt och fint när man klipper den. När man är ute och visar klippning m.m. händer det ofta att man får frågan -lever den- eller har ni sövt den. Naturligtvis är de vid full vigör när vi klipper dem. Redan första gången man klipper dem vid 8 veckors ålder brukar det gå bra, man har naturligtvis avlat på de lugna och lätthanterliga kaninerna under många, många år. Det underlättar ju både för kaninerna och oss, eftersom man är rädd att sticka kaninen med saxen om den är för orolig och kaninen mår ju inte heller bra om den lätt blir stressad och rädd.
Aveln har ju naturligtvis också gjort att ullen har blivit bättre och bättre, det är ju därför vi inte behöver hålla på och borsta våra kaniner.
Angorakaninens ull skall kännas mjuk ock glansig med "balsamkänsla"" när man tar i den. Det är en mycket lätt och varm ull som lär vara bra för reumatiker eftersom den just är både lätt och varm. En fördel är ju också att ullen inte sticks eller kliar.
De flesta anser att honorna har bäst ull och tovar mindre än hanarna, men en del hävdar tvärt om, om det beror på att hanullen är lättare att spinna eller varför vet jag inte. Själv föredrar jag  honullen.
Ullen delas upp i olika klasser, jag har tre olika klasser: Spinnull, tovull och smutsig, tovig och för kort ull (t.ex. på tassarna). Jag spinner av ryggullen samt en bit ner på sidorna, magen, hakan  och svansens ull går till tovning, resten slängs men det är oftast mycket lite.
(Ziba gav över 100 gr spinnull vid den här klippningen
)
Ziba efter klippningen, ser liten ut men väger 4,8 kg

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

susanne viberg | Svar 20.01.2013 18:01

Fina kaniner du har tycker mycket om dina angoror

Marie | Svar 22.09.2010 22:00

Jättefint skrivet!! jag var väldigt impad av min Isa vid första klippningen, ny miljö & så ung och ändå så cool..

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

09.02 | 20:15

Har varit glad hela dagen sen jag såg dina ljuvliga små kaniner i morse!👏❤️

...
20.09 | 20:31

Hej maggan
Det var länge sedan. Hoppas du mår bra. Skulle vara roligt att träffas. Mvh Gudrun Ahlberg

...
03.09 | 18:09

Nej jag har inga ungar eftersom jag tyckte att det var för varmt att ta kullar. Har du inte fått mitt mail? Hörde att Ni ska köpa av Marie A., räcker inte det?

...
03.09 | 17:29

Hej! Har du vita honor till salu? Eller vad har du? Med vänliga hälsningar

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS