BeskrivningNär man skall klippa en kanin börjar man med att borsta igenom ullen för att bli av med ev. halm eller annan boss. Man gör sedan en mittbena från nacken och bakåt. Klipp från mittbenan och neråt. Håll saxens flata sida parallellt mot kaninens skinn så minskar risken att klippa i skinnet, en böjd sax underlättar också.
Ullen samlar jag i tre korgar spinnull, tovull och skräpull. Lyft av ullen efterhand så att du ser var du klipper.
 I nacken blir de gärna lite tovade, så håll öronen framåt när du klipper så ser du bättre.
Jag klipper först kaninens bortre sida och vänder den sedan för att klippa andra sidan. Sträck huden speciellt när du klipper närmre buken och vid  "ojämna ställen" t.ex. knä och armbågar. Man klipper först sidorna och sedan bakpartiet, håll noga koll på svansen.
När svansen skall klippas håll den utåt och klipp först ovansidan innifrån och ut därefter håller du saxen neråt och klipper båda sidorna sist känner du efter var svanstippen är och klipper en bit utanför den, håll i tippen och klipp undersidan.
 Jag klipper kaninens sidor ner till bröstvårtorna, (som det också gäller att hålla koll på) eftersom jag tycker att det känns säkrare  att klippa dit ner innan man vänder kaninen.
Ullen under hakan kan klippas antingen genom att hålla upp huvudet så att man kommer åt eller så tar man det när man klipper magen.
Vänd kaninen och och håll huvdet under armen samtidigt som man håller framtassarna. OBS se till att inte hålla för hårt och att kaninen får tillräckligt med luft. Låt bakkroppen  ligga lågt så klarar de inte att sparkas så bra. Nu är det ganska lätt att klippa buken efterom man vet var bröstvårtorna är. Lite knepigt är det att klippa runt könsorganen, men man lär sig.
För att lättast klippa bakbenen trycker man vid leden så att de automatiskt sträcker benet.  Klipp alltid benen på tvären för  att undvika att skada senorna.
Passa nu på att klippa klorna.
Nu vänder du kaninen om och tar kaninens öron mellan dina knän och bakkroppen under armen , som regel behöver man inte hålla särskilt hårt eftersom kaninen ligger stadigt i knät. Det mesta handlar ju om att kaninen ska känna sig trygg.
Nu klipper jag från magen och upp mot halsen, även här kan man sträcka kaninens ben för att underlätta tillgängligheten. Klipp ända upp under hakan för här blir kaninen gärna varm och körteln som finns där kan infekteras. Klipp klorna.
När kaninen nu är fädigklippt  kamma igenom pannlugg, toffsar och speciellt kindskägget efterom kaninerna faktiskt fäller ull där och behöver bli av med den för att minska risken för tovor.

Sådär kaninen är klar för den här gången, nu dröjer det tre månader till nästa gång.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Marie | Svar 13.10.2010 01.47

Jättebra förklarat!!

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

06.09 | 19:28

Hej! Vi söker nu en hona. Unge eller vuxen. Vit.
Hälsningar Familjen Lövstrand

...
25.07 | 18:06

Hej, många som vill köpa kaniner av dig! Har du Angorakaniner till salu?
Jag har två angora kaniner hemma och spinner garn av deras ull.
Hör gärna av dig!

...
26.03 | 06:46

Hej Margreth.
Har du en angora, hun chinchilla farvet, til salg?
Mvh. Kirsten

...
31.01 | 13:48

Hej! Vilka fina kaniner du har! Jag är lycklig ägare till tre kaniner och är väldigt intresserad av att skaffa en angora. Har du ungar till salu?

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS